Vivianne bezoekt Europees Safer Internet Forum

    Op 27 en 28 oktober vond het Safer Internet Forum plaats in Luxemburg. Tijdens dit forum bespreken deskundigen en jongeren hoe we het internet beter en betrouwbaarder kunnen maken. Digiraadslid Vivianne deed ook mee. Lees hier haar bevindingen:

    “Als een jeugd participant werd mij aangeboden om dit jaar naar ‘The Safer Internet Forum’ te komen. Vorig jaar mocht ik ook aanwezig zijn toen was het in Brussel en dit jaar was het in het prachtige Luxemburg. De ervaring was erg het zelfde en erg anders tegelijkertijd. Wij waren een groep van rond de 16 adolescenten tussen de 12 en 19 jaar oud. We hebben gebrainstormd over het internet en zijn actief bezig geweest met het slopen, maken, programmeren en spelen met de gadgets die ‘The makerspace’ ons aanbood. Het mooie van ‘The makerspace’ is dat we worden uitgedaagd om creatief bezig te zijn en te kijken naar de mogelijkheden niet naar de risico’s. In een groep met allemaal creatieve briljante jongeren wordt je geïnspireerd om verder te denken dan dat je zou denken mogelijk is. De ideeën en oplossingen waar wij mee kwamen werden gepresenteerd op het congres zelf.

    Tijdens het congres zijn wij expres in gele shirtjes geplaatst zodat we lekker opvielen voor de bezoekers van het congres. Naar mijn mening is het heel belangrijk om als congres veel jongeren uit te nodigen die de internet gebruikers representeren en aan te kunnen geven hoe technische ontwikkeld wij eigenlijk al zijn. We mochten mee doen met de sessies en de panels. Blijkt dat de jeugd met veel vragen zit en geïnteresseerd is in wat ‘de grote jongens’ hebben te zeggen. Ik heb verassende gesprekken gehad, veel geleerd en ben geïnspireerd geraakt. Mensen dreigen te vergeten dat 1/3 van de internetgebruikers eigenlijk de kinderen zijn. Waarom is dan niet 1/3 van de congres zaal gevuld met deze jeugd? Betrek ons in de gesprekken die over ons gevoerd worden.

    We eindigde dit avontuurtje met het onder schrijven van elkaars gele shirtjes, een tour rond Luxemburg en gedag zeggen tegen de groep jongeren waar ik in een korte tijd heel erg bevriend mee ben geworden. Ik wil volgend jaar weer!”