Safer Internet Day 2018

Safer Internet Day(s) 2018

Op 6 februari 2018 is het Safer Internet Day.
In Nederland gebruiken we deze dag om een week lang aandacht te vragen voor online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Diverse activiteiten vinden plaatsen.
Doe ook mee!

Activiteiten

Nieuwe onderzoeksresultaten

Cybercrime onder jongeren: 1 op de 6 jongeren heeft wel eens een cyberdelict gepleegd
Een stellingenonderzoek geeft inzicht in de houding van jongeren ten opzichte van cybercrime: kunnen zij inschatten wanner een handeling cybercrime is, wat kunnen zij zelf en kennen ze de gevolgen van het plegen van een cyberdelict? Hoe vinden zij dat jongeren gestraft moeten worden a het plegen van een cyberdelict en is cybercrime net zo erg als ‘gewone’ criminaliteit? In opdracht van het Safer Internet Center Nederland (ECP, Mediawijzer.net, EOKM).

Digitale vaardigheden van kinderen: ‘Nederlandse basisschoolleerling moet digitaal vaardiger worden’
De rol van digitale vaardigheid of digitale geletterdheid in het onderwijs is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp in de media. Vanuit de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en uit andere hoeken wordt de wens en zelfs noodzaak uitgesproken om digitale vaardigheden in het onderwijsprogramma te integreren. SIDN doet onderzoek onder ouders en docenten naar de digitale vaardigheden van kinderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door GfK.

 

Inspirerende bijeenkomsten

13 februari – Hack Talk: Next Gen Hackers
De volgende generatie hackers komt eraan. Deze tieners zijn handiger dan anderen in het uitproberen, breken en maken van informatietechnologie. Vaak blijven ze ongezien, totdat het een keer misgaat. Ze worden van school gestuurd omdat ze het netwerk plat hebben gelegd, geworven door cyber criminelen of krijgen een rechtszaak omdat ze een bedrijf hebben gehackt. Gelukkig gaat het vaak juist goed: hun talent wordt ontdekt en ze krijgen een belangrijke IT-functie op school of al op jonge leeftijd een goed betaalde baan in de cyber security. Met deze Hack Talk willen we de jonge talenten aan de goede kant houden door hen en hun leraren, ouders en verzorgers te laten zien dat cyber security een interessante sector is met veel mogelijkheden en creativiteit, duidelijk te krijgen waar de grenzen liggen tussen white hat en black hat hacking en wat we het beste kunnen doen als jonge hackers toch over de grens gaan. Meer informatie en aanmelden.
Mogelijk gemaakt door: het programma Ferm van het Havenbedrijf Rotterdam, dcypher (NWO) en veiliginternetten.nl van ECP |Platform voor de InformatieSamenleving.

 

Lesprogramma’s

MediaMasters Club: Veilig internet
In het kader van Safer Internet Day 2018 wordt speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs een MediaMasters Club gelanceerd rondom het thema Veilig Internet. Meedoen is kosteloos na registratie. MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. Meer informatie en registreren https://www.mediamasters.nl/club/
Bendoo Arduino Box
Dankzij de samenwerking tussen Reshift Digital, Creative Kids Concepts (CKC) en SIDN ontvangen 2700 basisscholen gratis het lespakket Bendoo Arduino Box.  Basisscholen aangesloten bij CKC kunnen deze nieuwe techniekbox gratis ophalen tijdens de IPON op 7 en 8 februari.

Online-Masters.nl
Met medewerking van onder andere veiliginternetten.nl ontwikkelde VodafoneZiggo het gratis lesprogramma Online-Masters.nl. Het thema van Safer Internet Day dit jaar ‘Create, connect and share respect: A better internet starts with you’ leent zich goed voor het doen van een van de modules: Safe of Social Master. Medewerkers van VodafoneZiggo staan gedurende deze week op verschillende scholen in Nederland voor de klas.

Lespakket Privacy
Het gratis lespakket Privacy van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft leerlingen en leraren van groep 7 en 8 de tools m meer zeggenschap te krijgen over hun persoonsgegevens. Dit jaar is de AP ook aanwezig op de IPON om dit lespakket onder de aandacht te brengen.

En meer!

Jongerenvoorstelling Like
Op diverse scholen vinden er tijdens de Safer Internet Days jongerenvoorstellingen plaats. Theatergroep Playback geeft hun voorstelling Like bijvoorbeeld op RSG Tromp Meesters (Steenwijk), het Merewade PRO (Gorinchem), De Spindel (Hengelo). Deze interactieve voorstelling gaat in op hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van social media hierop. Ouders kunnen de aanvullende ouderavonden Like me en Log In volgen. Kijk hier voor meer informatie.

Consumentenbond heeft nieuw online dossier ‘Je kind online’
Het dossier heeft praktische informatie voor ouders die internet leuk willen houden voor hun kinderen. Met stappenplannen voor betere privacy-instellingen, het blokkeren van aankopen in apps en het beperken van hun schermtijd.

 Interactieve workshop voor docenten
Docenten leren er over de huidige stand van zaken rond internetveiligheid en cybersecurity, aangevuld met praktische oefeningen voor de deelnemers. Aangeboden door IBM en Kivi. Kijk hier voor meer informatie.

Activiteiten wereldwijd
Op www.saferinternetday.org is een overzicht te vinden van alle organisaties die de Safer Internet Day wereldwijd ondersteunen. Ook staat er een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden op en rond 6 februari 2018, per land. In de zogenaamde Resource Gallery staan de (voorlichtings)materialen rondom veilig internet voor kinderen gemaakt in diverse landen en dus in diverse talen.

Twitter mee met #SID2018 en #SaferInternetDay

Nieuws

De Safer Internet Day 2018 wordt wereldwijd gevierd op 6 februari 2018, met als slogan ‘Create, Connect and Share Respect: a better internet starts with you.’

In Nederland wordt de dag gecoördineerd door het Safer Internet Centre Nederland, waarbij zoveel mogelijk organisaties worden opgeroepen om betrokken te zijn bij deze dag om het veilig, verantwoord en positieve gebruik van digitale technologie door kinderen jongeren te promoten.

Het Safer Internet Center Nederland – een partnerschap tussen drie partijen: ECP (met de website Veiliginternetten.nl), het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Mediawijzer.net – biedt tools die ingezet kunnen worden tijdens de Safer Internet Day.

Wereldwijd wordt de Safer Internet Day in meer dan 100 landen gevierd, gecoördineerd door het Insafe/INHOPE netwerk, met de steun van de Europese Commissie en nationale Safer Internet Centers in Europa.

De dag biedt de mogelijkheid om positief gebruik van technologie te benadrukken en de rol te ontdekken die we allemaal hebben om een betere en veiligere online omgeving te creëren. We roepen jongeren, docenten, ouders, hulpverleners, bedrijven, overheid – eigenlijk iedereen – op om gezamenlijk een beter internet voor kinderen te creëren.

Meer informatie:

Bekijk voor een overzicht van internationale activiteiten de website van de Europese Safer Internet Day: www.saferinternetday.org

Klik hier voor meer informatie over het Insafe netwerk de website.

Iedereen kan meedoen aan de Safer Internet Day(s)!

Vele organisaties in Nederland (en wereldwijd) trekken samen op om aandacht te vragen voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons, met name onder kinderen en jongeren.

Wat kun je doen?
Hoe meer activiteiten hoe groter de impact van de Safer Internet Day is!
De mogelijkheden zijn divers. Van op school een les geven over internetveiligheid, nepnieuws, digitaal pesten, etc. Een ouderavond over wat kinderen online doen en hoe je daar als ouders mee om kunt gaan. Bedrijven die lespakketten ontwikkelen en lesgeven in de klas. Bekende Nederlanders die hun stem toevoegen. En verder iedereen die familie en vrienden laten weten dat het Safer Internet Day is.

Dus:

  • Organiseer activiteiten op school of met je bedrijf: van blogs, vlogs, lessen, ouderavonden, etc
  • Doe mee via social media
  • Help jongeren met eigen activiteiten

En meld je activiteiten bij ons aan! Jouw initiatief komt dan in de Nederlandse kalender te staan en op die manier help en inspireer je anderen!

Ook actief op Safer Internet Day?

Organiseer je zelf een bijeenkomst, schoolles, hackaton, ouderavond of andere activiteit in het kader van veilig internetten op 7 februari? Deel het met ons via info[at]ecp.nl! Jouw initiatief komt dan onder activiteiten op deze website te staan. Zo help en inspireer je anderen!