Safer Internet Day op 9 februari
Op dinsdag 9 februari 2021 was het alweer de 18e editie van Safer Internet Day met acties die over de hele wereld plaatsvonden. Met het thema ‘Together for a better internet’ riepen we op deze dag alle belanghebbenden op om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en vooral voor kinderen en jongeren.
Het Nederlandse Safer Internet Centre bracht op deze dag onderzoeksresultaten uit met het thema online welzijn van kinderen in tijden van corona en het thema liefde en seksualiteit. Lees hier meer over de resultaten.
Na de uitdagingen van het afgelopen jaar wilden we dit jaar speciaal stilstaan bij de mensen die dit jaar iets voor jou betekend hebben voor je online leven: jouw online helden. Veilig Internetten en Safer Internet Centre lanceerden in samenwerking met Google en Bureau Jeugd en Media op deze dag een campagne waarmee je iemand kunt bedanken van wie jij nieuwe online vaardigheden hebt geleerd waardoor je de pandemie vrolijker en veiliger bent doorgekomen. De Internethelden, een programma van SIC, Bureau Jeugd & Media en Google, stelde deze kaarten in print beschikbaar.
Daarnaast organiseerden ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Safer Internet Centre in samenwerking met Bureau Jeugd en Media (BJM) op Safer Internet Day een online ouderavond over het (online) welzijn van jongeren in tijden van corona. Want hoe stel je grenzen aan gamen, aan sociale media? Wat leer je ze over online grenzen qua liefde en seks? Hoe motiveer je ze om toch te leren?
Freek Zwanenberg (BJM) ging tijdens deze ouderavond live in gesprek met twee experts over wat ouders kunnen doen om hun tieners beter te begeleiden in deze lastige tijden. Nienke Luijckx, zelf jongere en voorzitter van het LAKS, schetste een beeld van hoe Nederlandse jongeren zich op dit moment voelen. “We merken aan veel jongeren dat het echt een moeilijke tijd is. Het is belangrijk om ook aan je kind te vragen hoe je dag online was, wat heb je gezien, met wie heb je gepraat?” Jacqueline Kleijer (BJM) ging specifiek in op de uitdagingen van mediaopvoeding en besteedde extra aandacht aan het thema ‘liefde en seksualiteit online’. Tijdens het laatste half uur kwamen er vragen binnen van ouders rondom het thema, deze werden door de sprekers beantwoord. Bureau Jeugd en Media heeft de belangrijkste tips en adviezen uit de online ouderavond gebundeld in deze handige hand-out.
Je kunt een samenvatting van de ouderavond hier terugkijken:
Safer Internet Day vieren we met de hele wereld
De Safer Internet Day-campagne vindt plaats over de hele wereld. Op de website van Safer Internet Day vind je meer informatie over de geplande acties van Europese Safer Internet Centres, wereldwijde Safer Internet Day-comités en een reeks supporters van de organisatie en de industrie.
Meedoen aan de campagne?
Volgend jaar valt Safer Internet Day op 8 februari. Lees hier verder om meer te weten te komen over praktische manieren waarop je kunt deelnemen aan de campagne op internationaal niveau. Of je nu jongere bent, een ouder of verzorger, een leraar of een opvoeder, een beleidsmaker, of dat je een organisatie of branche vertegenwoordigt, iedereen kan een rol spelen bij het creëren en onderhouden van een betere online wereld. Sluit je op social media aan bij de campagne via: #SaferInternetDay en #SaferInternetDay2022 of #SID2022.