Lancering Internethelden

Help jongeren veilig en zelfverzekerd de online wereld te ontdekken! Ter gelegenheid van Safer Internet Day op 11 februari hebben Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre en Google samen een lespakket opgesteld over online veiligheid en digital burgerschap: De InternetHelden. Dit lespakket leert jongeren de basisprincipes, verdeeld over vijf thema’s: verstandig delen, val niet…

Details

Kinderen weerbaar tegen cybercrime met HackShield

Kinderen weerbaar tegen cybercrime met HackShield HackShield is een (transmediale) cybersecurity game voor kinderen tussen de 8 en de 12 jaar oud én hun (groot)ouders, juffen, meesters, ooms, tantes en andere volwassenen. Hun leven speelt zich grotendeels online af, maar wat de gevaren zijn en hoe ze zich hiertegen kunnen wapenen weten ze niet. Het…

Details

Tips Digitale geletterdheid basisonderwijs

Tips Digitale geletterdheid basisonderwijs Basisscholen voelen de noodzaak om de digitale geletterdheid van leerlingen te vergroten, blijkt uit de Monitor Digitale Geletterdheid 2019. 72% van de leerkrachten geeft aan in één of meerdere vakken aandacht te besteden aan digitale geletterdheid, en leerkrachten schatten de digitale geletterdheid van hun leerlingen op gemiddeld een 4,9 (op een schaal…

Details

Theatertour “Shame on you”

Theatertour Shame on you -Helpwanted.nl in samenwerking met Theatergroep PlayBack & Qpido- Hoe voelt het als je naaktfoto op social media rondgaat of online staat? Hoe ga je daarmee om, als het je gebeurt?  En hoe ga je ermee om als je er een toegestuurd krijgt? Hierover presenteert Helpwanted.nl in samenwerking met Theatergroep PlayBack en stichting Qpido, centrum voor…

Details

“Online… Weet wat je doet!”

“Online… Weet wat je doet!” In de opvoeding informeren we jongeren over veilig vrijen. Online seks wordt daarin vaak niet meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen, doorsturen en ontvangen van seksueel getinte berichten en foto’s via Whatsapp (sexting), misbruik van webcambeelden van online seks en benaderd worden door vreemden voor online seks (grooming). Dit zou…

Details

De Mediawijsheidtest (BNNVARA)

De Mediawijsheidtest (BNNVARA) Hoe heet het verschijnsel waarbij ouders alles over hun kinderen op social media delen? Welke groep is het meest slachtoffer van ‘cyberbaiting’? En wie kunnen er stiekem meekijken als jij een selfie maakt? Tijdens de nationale Week van de Mediawijsheid 2018 testten BNNVARA presentators Filemon Wesselink en Sahil Amar Aïssa de kijkers,…

Details

Ouder & Kind Quiz

Ouder & Kind Quiz Thuis met elkaar in gesprek gaan over mediawijsheidonderwerpen als vloggen, online reclame en privacy: hoe doe je dat? Door samen de laagdrempelige Ouder & Kind Quiz te spelen, ontdek je of iedereen in het gezin mediawijsheid al in de vingers heeft en wat je nog van elkaar kunt leren. Speel de…

Details

Checklist mediawijsheidmateriaal

Checklist mediawijsheidmateriaal Het aanbod mediawijsheidprogramma’s neemt snel toe. Hoe weet je welke programma’s effectief zijn en je het beste kunt gebruiken? Om scholen, leerkrachten en mediacoaches te helpen hun weg te vinden in het grote aanbod van mediawijsheidprogramma’s heeft Netwerk Mediawijsheid een checklist samengesteld met tien aandachtspunten die kunnen helpen een goede keuze te maken.…

Details

Praatplaat Digitale Geletterdheid

Praatplaat Digitale Geletterdheid In schoolteams in gesprek gaan over hoe je digitale geletterdheid een plek kunt geven in het curriculum – hoe pak je dat aan? De Praatplaat Digitale Geletterdheid ondersteunt onderwijsprofessionals om samen een visie op het leergebied te ontwikkelen, brengt de huidige stand van zaken op de school in beeld en helpt om…

Details

Digi ABCD voor ukkies

Digi ABCD voor ukkies Kinderen van 0 tot en met 6 jaar swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Ze weten de digitale wereld razendsnel te vinden. Die vaardigheid maakt ze echter niet mediawijs. Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien en hebben hun ouders hard nodig…

Details