Digiraad

Deze groep enthousiaste jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud heeft als missie om jongeren bewuster te maken en te informeren over veilig internetten.

De Digiraad is een groep enthousiaste jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud met als missie jongeren bewustmaken en informeren over veilig internetten.

Deze club jongeren komt regelmatig bij elkaar om te praten over de digitale wereld en de manier waarop jongeren daarover voorgelicht kunnen en moeten worden. Digiraadsleden treden op als ambassadeurs in binnen- en buitenland om het onderwerp veilig internet voor kinderen op de kaart te zetten.  Ze geven adviezen aan en discussiëren mee met bedrijven en overheid.

De Digiraad is opgezet in 2006 en maakt als youth panel ook onderdeel uit van het Safer Internet-programma van de Europese Commissie die voorschrijft dat iedere lidstaat een jongerenraad dient te hebben die hen adviseert op het gebied van veilig internet. Op deze manier wordt jongeren de ruimte en de kans geboden om deel te nemen en besluiten te beïnvloeden over hun online leven.

De afgelopen jaren heeft de Digiraad miljoenen jongeren bereikt: ze gaven hun mening tijdens congressen en seminars, schreven rapporten voor de minister van Economische Zaken en werkten mee aan reportages op de nationale televisie. De jongeren uit de raad zijn op pad gegaan met een digitale politieagent, langs geweest bij de Kindertelefoon in het kader van Meldknop.nl en binnen geweest bij AMS-IX, Nederlands grootste internetknooppunt. Een overzicht van wat de Digiraad allemaal gedaan heeft, foto’s en andere leuke dingen vind je op hun Facebookpagina.

Mischa Rick van Geelen

Mischa Rick van Geelen is 20 is en werkt momenteel als Cyber Security Consultant bij NFIR. Via de Digiraad wil hij bijdragen aan een betere informatieverschaffing over de veiligheid van IT in het algemeen.Technologie speelt een steeds grotere rol in mijn leven, ik ben dagelijks bezig met het vinden van kwetsbaarheden bij organisaties en besteed mijn tijd aan het veiliger maken van ons steeds digitaler wordende samenleving.” Over vijf jaar hoopt hij in staat te zijn om dagelijks impact te maken op het gebied van IT beveiliging in de wereld en mensen nog beter te kunnen helpen met het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van IT (zoals privacy, standaarden voor veiligheid en het gebruik van data door bedrijven en overheden). 

Vivanne Maas

Vivanne is 22 en momenteel bezig met haar opleiding Communicatie en Multimedia Design. Daarnaast werkt ze als barista in een koffietentje.Ze is lid van de Digiraad om de volgende jongeren generatie te helpen door hun eisen in kaart te brengen en te communiceren naar bedrijven en overheid. Technologie speelt een vrij standaard rol in haar leven. Dus voor sociale media, maar ook voor bankieren en elektronische leeromgeving voor haar studie. Vanuit haar studie is ze ook veel bezig met technologie en de ethiek die hierachter zit als je kijkt naar de toekomst. Over 5 jaar is ze in de multimedia-wereld aan het werk. Daarnaast wil ze naar congressen blijven gaan om haar kennis te vergroten en contacten te maken. Op congressen heeft ze de meest mooie gesprekken. 

 

Adnan El Kharbotly:

Adnan is 21 is bezig met zijn opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast werkt hij als Technisch Planner aan het UMC Groningen.  Jongeren maken een substantieel deel uit van onze digitale wereld en hij vind dan ook dat zij gehoord moeten worden bij bedrijven en overheden. Jongeren zijn immers de generatie die met technologie zijn opgegroeid en er in de toekomst mee zullen werken. Daarnaast zoekt hij graag nieuwe uitdagingen op en de Digiraad is het perfecte platform om als jongere mee te praten over grote onderwerpen die jongeren aangaan zoals digitale privacy. Binnen zijn persoonlijk leven is technologie niet meer weg te denken. Onder jongeren zoals ik zijn digitale communicatiemiddelen een basis waarvan ons sociale leven grotendeels afhankelijk is. Daarnaast volg ik graag op de voet alle nieuwste technologische ontwikkelingen omdat ik dit zie als een substantieel deel van de toekomst. Binnen zijn studie technische bedrijfskunde is het ook altijd al een belangrijk onderdeel geweest. Als ingenieur moet je immers een coherent geheel vinden tussen technologische mogelijkheden en het sociale aspect vanuit het bedrijfsleven. Over 5 jaar hoopt hij te zijn afgestudeerd en bezig te zijn op het gebied van IT, techniek en bestuurskunde. 

Auke Pals

Auke is momenteel bezig met zijn Master Information Studies. Hij is voorzitter van de Digiraad, jongerenambassadeur NL IGF en Consultant IT.Hij is lid van de Digiraad om vanuit zijn perspectief bij te kunnen dragen aan vraagstukken die de digitale ontwikkelingen oproepen. Technologie speelt een centrale rol in zijn leven: hij communiceert met vrienden en collega’s, zoekt informatie direct op. Waar hij over 5 jaar staat weet hij nog niet, omdat er kunnen zoveel dingen gebeuren in vijf jaar.  “In 5 jaar wordt een kind geboren, groeit op, leert praten en gaat naar school, waar ik over 5 jaar sta, ik ben benieuwd.” 

Koen Blaauw

Koen is 15,  en zit op de middelbare school.  Hij is lid van de Digitaal omdat hij op die manier echt invloed kan hebben op de wereld om hem heen, en in het bijzonder op een sector die hij heel interessant vindt. Technologie speelt een hele actieve rol in zijn leven, net zoals, denkt hij, bij elke andere jongere tegenwoordig. Hij vindt het een heel interessant onderwerp en tof om te zien hoe de constante ontwikkelingen invloed hebben op het dagelijks leven. Over 5 jaar zien we hem hopelijk op de universiteit, bezig met een studie. 

Sebastiaan Berting

Sebastiaan is nu 20 en volgt de opleiding Informatiekunde. In de afgelopen decennia is het gebruik van het internet onwijs veel toegenomen, tot het punt dat we er nu vrijwel afhankelijk van zijn. De controle van dit medium ligt echter nog steeds in de handen van de generatie die er niet mee opgroeide. Deze kunnen de groei en innovatie ook moeilijk bijhouden. Sebastiaan wil deze mensen graag adviseren over zaken als veiligheid, netneutraliteit en auteursrechtenwetgeving voor iedere gebruiker, jong of oud, zo veel mogelijk in hun voordeel kan zijn. Niet alleen studeert hij ICT, maar hij gaat er ook dagelijks mee om. Bedrijven, banken en overheden gebruiken het steeds meer om belangrijke zaken te regelen. Over 5 jaar zien we Sebastiaan in de cybersecurity sector of BigData sector. 

Zawadi Done

Zawadi is 19, is bezig met zijn opleiding System Network and Cloud Engineering en werkt als Cyber Security Consultant.Hij is lid van de Digiraad omdat hij wil bijdragen aan een digitaal veilig Nederland. Technologie speelt een grote rol in zijn leven. Zijn werk en hobby bestaat uit IT en het werken met computers. Over 5 jaar zien we hem dan ook ergens achter de computer.  

 

Danique Spruit

Danique is 17, volgt een opleiding tot Ondernemer in Retail en is momenteel ook werkzaam in die branche.  Ze wil graag opstaan tegen de gevaren van het internet en anderen informeren en beschermen .Technologie is voor haar een manier om te ontspannen en tegelijkertijd iets waarvan ze heel nieuwsgierig is naar de mogelijkheden en gevaren die het biedt. Over vijf jaar hoopt ze een bedrijf  als manager van een leuke winkel.

Jongeren kunnen zich altijd aanmelden voor de DigiRaad. Ken je iemand die het leuk zou vinden lid te worden van de Digiraad of ben je zelf geïnteresseerd?  Meld je dan aan!

Contact met de DigiRaad

Stuur een e-mail met je contactgegevens en de reden waarom je lid wil worden naar puck.swarte@ecp.nl of bel met 070-4190309 (Safer Internet Centre, ondergebracht bij ECP).

De leden van de Digiraad praten graag met u mee over onderwerpen die de jeugd aan gaan in relatie tot internet. Nodig hen gerust een keer uit om van gedachten te wisselen. Ze komen graag op werkbezoek!

Contact met de Digiraad
Wilt u met de Digiraad in contact komen? Stuur dan een e-mail naar puck.swarte@ecp.nl of bel met 070-4190309 (Safer Internet Centre Nederland, ondergebracht bij ECP).