Uit een onderzoek van Safer Internet Centre van 2018 bleek dat 1 op de 6 jongeren wel eens een cyberdelict heeft gepleegd. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 3% aan weleens te hebben gehackt en 7% zou dit overwegen. In de leeftijdscategorie 16-17 jaar is dit percentage zelfs 33%. Hoe is dat nu?
De politie voerde afgelopen week een opvallende campagne die zich richtte op drie cybercrimedelicten die met enige regelmaat voorkomen: hacken, phishing en het plegen van DDoS-aanvallen. Ze werkten samen met Youtuber Marije Zuurveld, de populaire jongerenwebsite Scholieren.com en gameplatform IGN. Marije Zuurveld postte een link op Instagram waarmee jongeren stiekem op het account van een ander kunnen inloggen. Scholieren.com plaatste een video waarin beschreven werd hoe je een DDOS-aanval kunt plegen om je school te hacken zodat je uitstel voor een toets kunt krijgen.
Op IGN werd een korte documentaire gezet waarin beschreven word hoe je geld kunt stelen in het populaire spel Fortnite door middel van phishing.
De filmpjes werden in totaal 500.000 keer bekeken en uiteindelijk klikten 9456 jongeren op de links. Zodra ze dat deden verscheen de campagnepagina met de volgende boodschap: ‘Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime.’ Op de site Vraaghetdetpolitie.nl kwamen ze meer te weten over cybercrime en de mogelijke gevolgen van hun daden. 52% van de jongeren geeft aan het gedrag te veranderen na het zien van de video. 57% geeft aan dat de boodschap hen aan het denken heeft gezet.
40% van de jongeren gaf aan dat ze niet wisten dat we ze deden strafbaar was.
Preventie door voorlichting is een belangrijk deel van de aanpak van cybercrime. Floor Jansen, binnen de politie expert op het gebied jeugd en cybercrime, legt uit dat de aanpak bij jongeren begint bij kennis over wat er strafbaar is en wat de gevolgen kunnen zijn. “Dat is voor veel jongeren niet helder en vraagt dus om een gezamenlijke inspanning. Niet alleen van de politie, maar ook van ouders, opvoeders, scholieren en andere instanties. Ook zij krijgen er mee te maken en hebben een minstens zo belangrijke rol bij de preventie. Ouders en kinderen zouden het hier thuis aan de keukentafel met elkaar over moeten hebben.”
Op 14 februari 2019 organiseert de politie een livechat op Instagram. Volg voor meer informatie het Instagram-account van Vraaghetdepolitie.